Sounds of Silence 12.–30.1.

Leave a comment
ART WORK / ceramics / Uncategorized

 

My next private exhibition will open on the 12th of January at Konsthantverkarna Gallery in Stockholm, Sweden.

WELCOME

konsthantverkarna.se

Sounds of Silence

Veera Kulju är mest känd för sina keramiska popkorn-skulpturer. Det är skulpturer bestående av många element med små variationer. I skulpturerna möts det högtidliga och det banala, det bräckliga och starka, ljusa och tunga.

Vanligtvis förknippas väl popcorn med exempelvis TV-tittande, bio och barnkalas. I Kuljus skulpturer blandas popkorn i porslinleran. De försvinner förvisso under bränningen, men dess form kvarstår. Det är som magi! Slutresultatet är ett mysterium, en underbar lek med material. En juxtaposition mellan de förgängliga popcornen och den hårda, ljusa porslinsleran.

Kulju arbetar både med keramik, textilier och video, ofta i kombination. Små keramiska skulpturer vävs in i textil. Ljuden som uppstår är som komna från skogen. Som i en videoinstallation där dansaren iklätt sig ett skulpturliknande textilt konstverk rör sig så att arbetet får liv. Det är som ett gigantiskt smycke, ett kroppstillbehör som kräver en bärare för att vara ett färdigt objekt. Videon med dansaren är en slags nyckel till Kuljus hela produktion.

Kuljus olika visuella världar har oftast ett tema. Ett är spegel-reliefer. Dessa sagoliknande verk skulle kunna komma direkt från Snövits elaka styvmor. Speglarna reflekterar inte utan absorberar snarare ljuset.

Utställningen genomförs med stöd av:

Stockholms stad, Kulturförvaltningen
Nordic Culture Point
Finnish Cultural Foundation

Veera Kulju är verksam i Helsingfors. Hon är utbildad vid Aalto university, School of Art and Design, Helsinki Applied Art and Design MA; Lahti University of Applied Science/Institute of Design Experimental Design BA; Vihti School of Art and Craft, Interior textiles, Artesan. Hon ställer ut i Finland och utomlands, några av senare års utställningar/projekt är ”Holy Wood”; ”Naku”, ”Enchanted Forest”, ”Kisses and Popcorn” och hon är representerad på Arabia Art Deparmtnet, i privata samlingar m fl. Nyligen deltog hon i Chart Design Fair i Köpenhamn.

 

photo: Chikako Harada

The Author

veerakulju@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s