BLEACH with LOKAL @Collectible, Brussels

Leave a comment
ART WORK / ceramics / Uncategorized

BLEACH, 2019

Hand-built paper porcelain, glaze /  Käsinrakennettu paperiposliini, lasite

photo Chikako Harada

Ihmisen kädenjälki näkyy myös pinnanalaisissa metsissä. Korallit ympäri maailman menettävät väriään nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Suurin tekijä on aiheuttamamme ilmastonmuutos ja sen vaikutuksesta lämpenevät vedet. Korallien laaja haalistuminen huomattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1979. Ilmastonmuutoksen kiihtymisen myötä koralleille ei jää tarpeeksi aikaa palautua. Värinsä menettänyt koralli on kuolemassa, ja silloin häviää koko sen ylläpitämä ekosysteemi.

Luonnon yritys sopeutua tilanteeseen on vastikään havaittu ekologiseksi muistiksi kutsuttu ilmiö. On huomattu, että vaalenemisesta selvinneet korallit sietävät peräkkäisten vuosien lämpöaaltoa yllättävän hyvin. Tämä ei kuitenkaan riitä pelastamaan riuttoja, jos ilmastonmuutosta ei pysäytetä. Pahimmissa ennustuksissa koralliriutat kalpenevat ja kuolevat kokonaan vuoteen 2050 mennessä.

Maailman suurin koralliriutta ja ainutlaatuinen maailmanperintökohde, Iso valliriutta on yksi planeettamme rikkaimmista meriekosysteemeistä. Iso valliriutta sijaitsee Australian rannikolla. Kaikesta tiedosta huolimatta Australian kasvihuonepäästöt jatkavat nousuaan, satamien laajennuksesta aiheutuva ruoppausjäte on lupa kipata ison valliriutan meripuistoon ja hiilen hyödyntämistä jatketaan. Jos vielä odotamme, tulemme menettämään nämä merten keitaat.

 

Read more about LOKAL @Collectible

The Author

veerakulju@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s